Search for content, post, videos

OMA’s Fondazione Prada Torre finally opens to the public

OMA’s Fondazione Prada Torre finally opens to the public with quirky interiors and renowned contemporary art.

A room filled with giant spinning mushrooms and a set of bright yellow-green bathrooms are among the surprises found inside the OMA-designed Torre, which opened last week as the final part of the Fondazione Prada arts complex in Milan.

The white concrete structure that towers over the converted industrial site in the south of the city began welcoming the public from 20 April 2018, coinciding with this year’s Milan design week.

It marks the completion of the arts centre, which architecture firm OMA’s Rem Koolhaas, Chris van Duijn and Federico Pompignoli have overseen with fashion brand Prada founder Miuccia Prada.

 

 

The first groups to explore the newly opened portion have been treated to works by some of the world’s best-known contemporary artists, and were able to explore the building’s quirky interior spaces. Entering from a plaza, past a row of thin transparent columns, visitors are faced with giant elevator doors. Inside, the lift is half lined in marbled pink, while the other half is almost entirely glazed.

This enables panoramic view across the complex’s tiled roofs and instantly recognisable gold building, once the box emerges from a diagonal shaft that supports the tower. On the top of the 60-metre-high tower is a roof deck that offers even better views across the city, and features mirrored balustrades, a black and white floor, and is equipped with a bar for hosting events.

Below, gallery spaces with pale wood floors and white walls occupy six of the building’s nine levels. Some are rectangular in plan, while others have a trapezoidal shape.

“Together these variations produce a radical diversity within a simple volume – so that the interaction between the spaces and specific events or works of art offers an endless variety of conditions,” said Koolhaas.

 

The Torre restaurant on the sixth floor includes furniture obtained at the auction of items from Philip Johnson’s Four Seasons in New York.

The restaurant also opens onto a terrace, formed by a triangular slice cut from the building’s rectangular form.

The building’s most decorative interiors are its bathrooms. Close to the top, deep red tones are used inside the lavatories. Meanwhile, the mirror-clad cloakroom towards the base of the tower conceals washrooms with bright chartreuse walls and black fixtures.

[via]