Now Reading:
Peoples Meeting Dome
Full Article 3 minutes read

Peoples Meeting Dome

Client: BL, Denmark’s Public Housing, by Cand. Arch. Kristoffer Tejlgaard & Cand. Arch. Benny Jepsen.

PROJECT: The geodesic dome is one of the most optimal methods of constructing that we know of. It has all the advantages of being rationally and mathematically generated, but it is sadly lacking many of the qualities we associate with good architecture. You could call it non-architecture. It sets like a spaceship that only relates to its own design, not the local surroundings. The ambition was therefore to understand the geodesic domes construction, and then deconstruct its sacred geometry, in a way where we do not oppose, but respect its properties.

The deconstruction enables the dome to become an unlocked shape, but can be splitup and scaled, so that the cut dome may be shaped by it´s site and features. It can form niches, crevices and corners, defining, opening and hiding.

    By splitting the dome, we created niches at the entrances that were oriented towards the access to the site. Inside niches that provided the framework for the various internal functions and indirect lighting.
    We made it consistent, that the curved surfaces were closed and that theperpendicular surfaces were transparent, which means that we dictated the lightand the views by splitting the shells.

This gave the effect, that the center of the room had no view to the outside. The space closed in on one until one moved outtowards the niches where the functions were located. For the Peoples Meeting the dome contained a stage, placed in a niche, and the stands were in the open center of the dome, where the effect described above, created additional focus on the stage and a great sense of intimacy.

We proposed a system of nodes in steel, nodes that connected with wood can build the complex lattice structure. A skeleton to cover as a tent, but also to be permanent and point towards new ways of building. The system is designed so that it is possible to vary the skeleton. It can beadapted to the given parameters, disassembled and placed in a new design, withnew parameters. The column-free lattice structure allows great freedom for interior and facade design. Windows and openings can be placed freely and no interior walls need tobe load bearing. The dome on Bornholm had a building envelope like a tent, butthe skeleton might as well be the supporting structure in a fully insulated house

 

Don’t forget to follow Feeldesain on Twitter + Facebook  + Pinterest to get all the latest updates

Input your search keywords and press Enter.