24h Week Month

Shaw House | Patkau Architects

08.05.2012 | Architecture
feeldesain-Shaw-House-by-Patkau-Architects

A private residence of 285 square metres for a single person. The program includes living spaces, bedroom, study, music room, and a lap pool.
Site
The site is a small waterfront property, 10 metres wide by 47 metres deep, looking across English Bay to the North Shore mountains which dominate the skyline of Vancouver. Required sideyard setbacks result in a plan which is limited to 8 metres in width.
Design
The house is organized with living spaces on grade, private spaces above grade, and music room below grade. The dimensions of the site made it difficult to locate the lap pool on grade while retaining generous living spaces. Consequently, the lap pool is located above grade, along the west side of the house, connected at either end to the terraces off of the bedroom and study.
Within the narrow floor plates spatial expansion is only possible outward over the water and upward through the volume of the house. Small spaces are enlarged with generous ceiling heights, while the fully interiorized dining room rises through the floor above to a clerestory that brings both daylight and light reflected from the lap pool deep into the central area of the plan.
Construction
Vancouver is located in an area of high seismic risk. In this context, with the lap pool located above grade, a robust structure is required that is resistant to significant lateral forces. As a result, the house is constructed almost entirely of reinforced concrete.

Designed by Patkau Architects.

 

[via]

Don’t forget to follow Feeldesain on Twitter Facebook  + Pinterest to get all the latest updates.

Follow Me on Pinterest