24h Week Month

Bishan Public Library

09.03.2012 | Architecture, Design
feeldesain-Bishan-Public-Library

The metaphor of a tree house was invoked from the onset of design conceptualization to create an environment for learning via a journey of discovery and play. The use of skylights, trellises and colored glass transforms incoming daylight into a myriad of shades and colours, creating an intriguing dappled light quality within the library that simulates light filtered through the foliage of trees. ‘Pods’ cantilevered off the main building façade exude a distinctive charisma on the exterior and create suspended alcoves at an intimate scale from the building interior. The library is raised above the anonymity of its mixed used neighborhood and sets out to stir the curiosity of the community.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Conflicting requirements – view orientation, solar control and regulation of unprotected openings mandated by the statutory fire safety code – were satisfied by a highly rationalised spatial strategy. An internal atrium was incorporated to introduce natural daylight deep into the main circulation zone, as well as most of the library floors, and the back-of-house was concentrated as a solid core on the western elevation that also serves to shield the building from the harsh evening sun. A gently sloping ramp leads people from the street level up to the collection zone through the atrium and also acts as an efficient discharge route for large crowds.

Photobucket

Photobucket

Responding to a highly constricted urban site amidst a mature satellite town, the design answers demands for an efficient construction method that minimises impact on its surroundings. Insitu concrete structure comprising four typical floor slabs over a basement are linked by a common lift and staircase core, and internal columns are kept to a minimum through the use of post-tensioned floor slabs, effectively maximising floor area and increasing flexibility of collection storage. Exploiting its potential of noise segregation, the basement was designed to house the children’s section, defining a subterranean cavern-like realm where imagination can run free.

Photobucket

Photobucket

Architect: LOOK Architects 
Location: 5 Bishan Place,
Site Area: 1400.30 sqm
Client: National Library Board, Singapore
Structural Engineer: Meinhardt (Singapore) Pte Ltd
Mechanicalme &Electrical Engineer: Meinhardt (Singapore) Pte Ltd
Quantity surveyor: BEC Consultants
Completion: 2006
Photographs: Patrick Bingham-Hall, Tim Nolan

[via]

Don’t forget to follow Feeldesain on Twitter Facebook  + Pinterest to get all the latest updates.

Follow Me on Pinterest

  • http://zokeflunchders.thoughts.com Finley

    Unquestionably imagine that which you said. Your favorite
    justification appeared to be at the net the simplest factor to consider of.
    I say to you, I definitely get irked while other
    folks think about concerns that they just do not realize about.
    You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out
    the entire thing without having side-effects , other folks could
    take a signal. Will probably be again to get more. Thank you